Colombia Chapata DRIP (Kawa Miesiąca)

Chapata.png
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1-3 dni
Cena: 62,00 zł 62.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Kofikada
Kod produktu: EB3F-627E7

Opis

Colombia Chapata Natural 250g

Kawa ziarnista świeżo palona 100% arabica specialty

 

Kraj: Colombia

Region: Anserma, Caldas

Farma: Chapata

Wysokość uprawy: 1800 m n.p.m.

Odmiana: Castillo

Obróbka: Natural

SCA: 86.25

Profil sensoryczny: Tamarynd, Ananas, Rum, brązowy cukier i mus czekoladowy

Colombia Chapata to intensywna i bogata w owocowy smak kawa, która jest przykładem dobrze przeprowadzonej obróbki naturalnej. Wyczuwalny wyraźny fermentowy smak ananasa balansuje się słodyczą rodzynek, rumu i czekolady. Przepiękna poranna kawa, bardzo smaczna też na zimno. Przeznaczona do metod alternatywnych, idealnie sprawdzi się w dripperze, chemexie, aeropressie, frenchpressie czy ekspresie przelewowym.

 

 

Anserma jest rolniczym centrum, które specjalizuje się w uprawie kaw o najwyższej światowej jakości. Jako spółdzielnia rozpoczęła swoją działalność w 1967 roku. Głównym jej celem jest handel produktami rolnymi, dążąc przy tym do promowania i poprawy warunków ekonomicznych, społecznych, technicznych i kulturalnych członków, związanych z działalnością rolniczą, a zwłaszcza produkcją kawy we wszystkich jej aspektach. 

Spółdzielnia, wprowadza nowe technologie i produkuje doskonałą kawę, która niejednokrotnie zdobywa najwyższe uznanie w segmencie kaw specialty. Budowane są ponadto magazyny z kontrolowaną temperaturą, w której przetrzymywane są mikroloty (niewielkie partie eksperymentalnych kaw). Co więcej, w spółdzielni rozpoczęto eksperymenty z produkcją kawy obróbki naturalnej. Tak powstała też Colombia Chapata, którą wypalamy w olsztyńskiej Palarni Kawy Kofikada.

Spółdzielnia zainwestowała w skrzynkę do suszenia kawy Nuna, która może regulować temperaturę i wilgotność, aby wysuszyć kawę, co początkowo miało na celu potwierdzenie koncepcji produkcji kawy naturalnej, co okazało się sukcesem i potwierdziło tezy na temat obróbki kawy. Spółdzielnia posiada też własny mokry młyn, w którym mogą przyjmować i przetwarzać wiśnie kawowe od lokalnych producentów. Kawa jest dostarczana, a następnie przesiewana za pomocą nowoczesnego sortownika kolorów, mogącego przesiewać 16 ton na godzinę. Na dalszym etapie ziarna są poddawane flotacji i umieszczane w zielonych koszach po to, aby odpocząć przez 10-12 godzin. Kawa jest potem przenoszona do mechanicznego silosu, gdzie zaczyna się powolne suszenie bez poruszania kawy. Kiedy wilgotność się zmniejszy, zaczynają poruszać kawą w silosach. Całkowity czas suszenia kawy od początku do końca wynosi około 100 godzin. W ostatniej części obróbki Kawa jest pakowana w worki GrainPro do eksportu i wyrusza w świat.

 

 

Masa netto 250g

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl