Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Producent: Kofikada (przejdź do strony: http://www.kofikada.pl)

Costa Rica Corazon De Jesus Natural - Single Origin Filter 200g

Przejdź do sekcji Opinie

Costa Rica Corazón de Jesús Natural Reposado

To kawa specialty produkowana przez rodzinę Alvarado Fonseca w młynie Corazón de Jesús Micromill, położonym w regionie Brunca w Kostaryce. Kawa ta pochodzi z plantacji Finca El Salitre, znajdującej się na wysokości od 1300 do 1700 m n.p.m.

Przejdź do pełnego opisu
Cena 69,00 zł
szt.
Dostępność:
na wyczerpaniu
Czas wysyłki: 1-3 dni

Kod produktu: 2BDA-40608

Opis

Metoda obróbki: Natural Reposado

Natural Reposado to innowacyjna metoda opracowana przez rodzinę Alvarado Fonseca, inspirowana technikami fermentacji stosowanymi w winiarstwie. Składa się z kilku etapów:

  1. Pierwsza fermentacja – Świeżo zebrane, dojrzałe owoce kawy są umieszczane w zamkniętych workach i fermentowane w kontrolowanej temperaturze (18–20°C) przez 2 dni.

  2. Suszenie na słońcu – Następnie owoce są rozkładane na podniesionych łóżkach i suszone na słońcu przez 4–7 dni.

  3. Druga fermentacja – Po początkowym suszeniu owoce ponownie trafiają do worków na fermentację trwającą 8–10 dni w nieco wyższej temperaturze (20–22°C).

  4. Końcowe suszenie – Proces kończy się suszeniem na patio przez około 15 dni, aż ziarna osiągną odpowiedni poziom wilgotności.

Profil smakowy

Dzięki tej złożonej obróbce kawa oferuje bogaty i żywy profil smakowy. Można w niej wyczuć nuty:

  • owoców tropikalnych (papaja, marakuja),

  • rumu, melasy, ciemnej czekolady,

  • jagód,

  • z winopodobnym body i orzechowym finiszem.

To wyjątkowe i zapadające w pamięć doświadczenie smakowe.

 

Finca El Salitre zdobyła 3. miejsce w prestiżowym konkursie Cup of Excellence Costa Rica 2022.

 

Metoda: V60 / Pour-over

  • Doza: 14 g kawy

  • Woda: 230 ml / 94°C

  • Czas parzenia: ok. 2:30–3:00 min

 

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz