Costa Rica Corazon De Jesus Natural - Single Origin Filter 200g
Wystaw opinię o produkcie
Costa Rica Corazón de Jesús Natural Reposado
To kawa specialty produkowana przez rodzinę Alvarado Fonseca w młynie Corazón de Jesús Micromill, położonym w regionie Brunca w Kostaryce. Kawa ta pochodzi z plantacji Finca El Salitre, znajdującej się na wysokości od 1300 do 1700 m n.p.m.
Kod produktu: 2BDA-40608
Opis
Metoda obróbki: Natural Reposado
Natural Reposado to innowacyjna metoda opracowana przez rodzinę Alvarado Fonseca, inspirowana technikami fermentacji stosowanymi w winiarstwie. Składa się z kilku etapów:
-
Pierwsza fermentacja – Świeżo zebrane, dojrzałe owoce kawy są umieszczane w zamkniętych workach i fermentowane w kontrolowanej temperaturze (18–20°C) przez 2 dni.
-
Suszenie na słońcu – Następnie owoce są rozkładane na podniesionych łóżkach i suszone na słońcu przez 4–7 dni.
-
Druga fermentacja – Po początkowym suszeniu owoce ponownie trafiają do worków na fermentację trwającą 8–10 dni w nieco wyższej temperaturze (20–22°C).
-
Końcowe suszenie – Proces kończy się suszeniem na patio przez około 15 dni, aż ziarna osiągną odpowiedni poziom wilgotności.
Profil smakowy
Dzięki tej złożonej obróbce kawa oferuje bogaty i żywy profil smakowy. Można w niej wyczuć nuty:
-
owoców tropikalnych (papaja, marakuja),
-
rumu, melasy, ciemnej czekolady,
-
jagód,
-
z winopodobnym body i orzechowym finiszem.
To wyjątkowe i zapadające w pamięć doświadczenie smakowe.
Finca El Salitre zdobyła 3. miejsce w prestiżowym konkursie Cup of Excellence Costa Rica 2022.
Metoda: V60 / Pour-over
-
Doza: 14 g kawy
-
Woda: 230 ml / 94°C
-
Czas parzenia: ok. 2:30–3:00 min
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.