Costa Rica Mayra Solis Anaeroobic - Single Origin Filter 250g
Costa Rica Mayra Solis and Delfina Porras.
Anaerobic Specialty Coffee 250g
Kod produktu: 46A2-916AF
Opis
Costa Rica Mayra Solis and Delfina Porras - anaerobic 250g
- Kraj: Kostaryka
- Region: San Marcos
- Farma: Dona Solis
- Wysokość uprawy: 1,800 - 2100 m.n.p.m
- Odmiana: Catuai
- Obróbka: Anaerobic
- Stopień palenia: jasny
- SCA: 87
Kawa duża, soczysta, owocowa i rześka a jednocześnie wsparta słodyczą czekolady i malinowego dżemu. Jako kawa o poranku nastraja pozytywnie na cały dzień. Obróbka anaerobic i punktacja sca 87 gwarantuje, złożony fermentowo owocowy, zbalansowany smak. Naszym zdaniem to jedna z lepszych kaw, jakie piliśmy w tym roku. Wychodzi doskonale w dripie.
Kawa, którą Wam prezentujemy to owoc rodzinnej uprawy kawy z San Marcos, wiejskiego obszaru Kostaryki znanego na całym świecie z wysokiej jakości kawy. Plantacja rozpoczęła swoją działalność w 2020 roku w środku pandemii Covid-19. Prowadzi go Dona Mayra wraz z rodziną. Koncentrują się na uprawie kawy o najwyższej światowej jakości oraz dążeniu do jak najbardziej zrównoważonych warunków produkcji żywności i kawy. Mikroprzedsiębiorstwo uprawia kawę na farmie, której 90% ziemi to teren chroniony, posiadają własne źródła wody zasilające również okoliczne wioski. Plantacja znajduje się na 1800-2100 metrów nad poziomem wody i gwarantuje idealne warunki to uprawy kawy niebywałej jakości. Cała rodzina jest zaangażowana w sprawy obszarów wiejskich oraz polepszania warunków bytowych kobiet.
Bean Voyage to organizacja non-profit, która współpracuje z kobietami, producentkami kawy. Ma na celu eliminację luki płci w społecznościach rolniczych. Tworzą grupy dyskusyjne wyłącznie dla kobiet, aby wzmocnić ich pewność siebie i stworzyć bezpieczną przestrzeń do dzielenia się doświadczeniami oraz wzajemnego wsparcia. Organizacja prowadzi również szkolenia stacjonarne i cyfrowe, w których wykorzystuje nowoczesne technologie do śledzenia postępów i testowania wiedzy rolniczek. Duża część programu skupia się na zachowaniu bioróżnorodności i ochronie środowiska, aby stawić czoła zmianom klimatycznym i produkować zgodnie z lokalnymi ekosystemami. Każda rolniczka otrzymuje co najmniej 80 godzin szkoleń w pięciu modułach: finanse farmy, produkcja, przetwarzanie, analiza jakości oraz płeć i społeczność.
Bean Voyage pracuje również nad znajdowaniem lepszych rynków dla mikro-partii produkowanych w zrównoważony sposób, oferując uczciwe ceny. Średnio rodziny rolników małych gospodarstw zauważają 300% wzrost dochodu z działalności związanej z farmą po przystąpieniu do Bean Voyage, co jest efektem lepszej jakości kawy oraz lepszych łańcuchów dostaw dla ich produktów.
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.