Etiopia Gatta Dukamo NDAF

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1-3 dni
Cena: 69,00 zł 69.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Kofikada
Kod produktu: B35A-170BA

Opis

Etiopia Gatta Dukamo NDAF

Kawa ziarnista świeżo palona 100% arabica specialty

 

Kraj: Etiopia

Region: Sidama, Bensa

Farma: Dukamo Family

Wysokość uprawy: 2120-2210m n.p.m.

Odmiana: Heirloom

Obróbka: Natural Dry Anaerobic Fermentation

SCA: 89

Partia tej wyjątkowej kawy pochodzi z Daye Bensa w regionie Sidama w Etiopii. Wytwarzana jest na farmie rodziny Dukamo, która jest właścicielami kompleksu Gatta, składającego się z myjni, stacji suszenia, obiektu szkoleniowego oraz chat mieszkalnych. Asefa i Mulugeta Dukamo są jednymi z nielicznych producentów eksportujących eksperymentalnie przetworzone kawy z Etiopii.

Farma Gatta leży w samym sercu wioski Shantawene i jest miejscem, w którym prowadzi się specjalistyczny program dedykowany kawom najwyższej jakości. Położona jest na wysokości 2120-2210m n.p.m. w środku naturalnego lasu. Obiekt otoczony jest rodzimymi drzewami starszymi niż 100 lat, wodospadami i rzekami. Jedna z wielu rzek oddziela Shantawene od gór Bombe i wypływa ze wzgórz nad Keramo. Miejsce zostało nazwane na cześć jednego z wodospadów przecinającego farmę.

Farma Gatta była naturalnym lasem, zanim została odkryta przez współzałożyciela Mulugetę Dukamo. Pierwsze kawy zostały tutaj posadzone w 2013 roku, a w 2017 uruchomiono suszarnię. Roślinność i las otaczające kompleks stanowią naturalny cień dla gospodarstwa i suszarni. Pracami związanymi z plantacją, zbiorami, i przetwórstwem, zajmują się głównie okoliczni mieszkańcy. W prace, oprócz mężczyzn, zaangażowane są także kobiety, które przydzielane są do kontroli jakości i przetwarzania ziaren, jednak z wykluczeniem zajęć pracochłonnych i zbyt intensywnych. Plantatorzy oferują możliwości pracy oraz odpowiednie wynagrodzenie, co stanowi realną korzyść, nadzieję na lepsze życie i godziwe warunki rozwoju dla mieszkańców. W sezonie zbiorów suszarnia jest czynna i oferuje zakwaterowanie dla pracowników, praktykantów na czas szkoleń i zbiorów.

Jeśli chodzi o przetwarzanie ziaren to opiera się ono na anaerobicznych metodach fermentacyjnych. Najpierw wiśnie są ręcznie zbierane, następnie spławiane w wiadrach, aby wyodrębnić te najbardziej dojrzałe i usunąć przejrzałe oraz niedojrzałe. Potem wiśnie umieszcza się w szczelnych zbiornikach fermentacyjnych, a następnie przenosi na afrykańskie grządki w celu suszenia od 14 do 18 dni. Wiśnie są łuskane na miejscu na nieposortowane ziarna, a następnie transportowane do Addis w celu ostatecznego sortowania w suchym młynie Daye Bensa.

W efekcie mamy do czynienia z kompleksową, aromatyczną, pociągającą pod każdym względem etiopską kawą najwyższej jakości, oferującą bogaty profil smakowy. Wynajdujemy w niej niebywałą ilość słodyczy, a szczególnie w postaci jeżyny, mandarynki, melasy, a także Earl Greya. Nie sposób nie dać jej szansy i zapoznać się z nią bliżej!

Masa netto: 200g

 

Specialty Coffee OLSZTYN

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl