Honduras La Casa Domingo Martinez SCA 87
Opis
Przedłużona fermentacja - Po zebraniu kawa została pozostawiona wraz z owocem w szczelnym pojemniku aby rozpoczęła się wstępna fermentacja bakteriami beztlenowymi. Kontrolując PH i poziom cukru wybiera się optymalny moment aby zakończyć ten proces. Ok. 160 godzin. Wynik odnajdziemy w filiżance. Jest bardzo ciekawy.
Microlot wart poznania.
Ilość kawy na stanie w palarni Kofikada - 30kg
Fakty:
Kraj: Honduras
Farma: La Casa
Producent: Domingo Martinez dla Guara Azul
Region: Barrio Nuevo, Lempira
Wysokość uprawy: 1650 m n.p.m
Obróbka: prolonged fermentation
Kawa zebrana na dużej wysokości. Zbierana i sortowana ręcznie. W filiżance zrównoważona, czysta, o zbalansowanej słodyczy i rześkiej kwasowości cytrusów i winogron. Przedłużona fermentacja dodatkowo zaciekawia smak mandarynkową nutą.
Kawa z programu Guara Azul Microlots, który w alternatywny sposób łączy i współpracuje z najlepszymi producentami kaw w Hondurasie. Kreatywność, ciężka praca i otwartość na innowacje przy zachowaniu pełnego szacunku do kultury to główne założenia Guara Azul. Program jest niejako drogowskazem i pomocą w drodze do produkowania kaw na najlepszym światowym poziomie.
Domingo Martinez stworzył ten microlot La Casa Domingo Martinez (razem 690 kg zostało zebrane) poprzez przedłużoną fermentację. Kawy zostały zebrane i posortowane ręcznie na znacznej wysokości 1650 n.p.m. Złożony klimat i doskonała gleba w połączeniu z wieloletnim doświadczeniem Domingo w produkcji kawy dał nam niesamowity wynik.
Kawa jest złożona i świetnie zbalansowana. W filiżance wyczuwamy moc cytrusów i słodycz. Cielistość pełna i długi finish. Punktacja na poziomie 87 zobowiązuje:)
Palarnia Kawy Kofikada Honduras La Casa Domingo Martinez Microlot SCA 87 DRIP
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.