Indie Ratnagiri Anaerobic - Single Origin Espresso 1 kg
INDIA RATNAGIRI ANAEROBIC - co to jest za niebywały projekt kawowy. Już sam wygląd ziaren wskazuje, że jest to produkt najwyższych lotów. Po prostu piękna kawa. Powstała jako eksperyment na plantacji. Wybrano najładniejsze ziarenka i poddano je ręcznej selekcji a następnie beztlenowej obróbce. Powstała kawa o słodko fermentowym klimacie, przypominającym rum, rodzynki i miód. Słodka, złożona i arcy-ciekawa. Dla pasjonatów espresso.
Wybierz wariant produktu:
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Kod produktu: F24D-64099_20250120125843
Opis
Indie Ratnagiri SW12 Anaerobic - Single Origin Espresso
Kawa pochodzi z plantacji, która postawiła na nowoczesne metody pracy z kawowym ziarnem. Doskonała gleba i idealne warunki do uprawy dostarczają owoców z dużym potencjałem do dalszej obróbki. Stąd wyjątkowy smak SW12.
Klienci cenią ją za:
"że nie sposób jej nie lubić, ma w sobie coś klasycznego i za razem ekstrawaganckiego, espresso z niej to przygoda a kawa mleczna zamienia się w słodki deser."
Indie Ratnagiri SW12 Anaerobic opis:
- Kraj: Indie
- Region: Karnataka
- Farma: Ratnagiri
- Wysokość uprawy: 1250 - 1450 m.n.p.m
- Odmiana: Catimor
- Obróbka: Anaerobic
- Stopień palenia: średni
- SCA: 86
- profil sensoryczny: karmel, melon, figa
Kawa pochodzi z plantacji, która postawiła na nowoczesne metody pracy z kawowym ziarnem. Doskonała gleba i idealne warunki do uprawy dostarczają owoców z dużym potencjałem do dalszej obróbki. Stąd wyjątkowy smak SW12.
Na czym polega praca nad tą kawą? Na corocznej analizie gleby, korekcją pH oraz dodawaniem specyficznych minerałów. Zespół profesjonalnych pracowników starannie sortuje zebrane owoce, dbając o to, aby tylko w pełni dojrzałe kawy trafiały do dalszego przetwarzania. Każda dostawa jest sprawdzana pod kątem poziomu Brix, co pozwala na optymalne zbieranie plonów.
W 2019 roku wprowadzono nowatorskie techniki fermentacji w środowisku beztlenowym, wykorzystując zbiorniki ze stali nierdzewnej, co pozwoliło uzyskać znakomite efekty. Proces fermentacji kawy odbywa się w ściśle kontrolowanych warunkach, co przekłada się na lepszą pełnię smaku, klarowność, słodycz oraz ciekawe nuty smakowe. W 2020 roku rozpoczęto przetwarzanie pierwszych partii eksperymentalnych, które okazały się dużym sukcesem.
Dzięki zastosowaniu systemu warstwowych łóżek do suszenia, możliwe jest precyzyjne kontrolowanie całego procesu suszenia, co umożliwia osiągnięcie idealnych poziomów wilgotności i aktywności wody. Oddzielne strefy do suszenia kawy metodą „honey”, mokrej i naturalnej zapewniają maksymalną efektywność. Plantacja posiada również zintegrowany zakład młynarski, który usprawnia sortowanie ziaren według wad, wielkości i gęstości. Cały proces tworzenia kawy odbywa się przy ścisłej kontroli jakości każdego z etapów.
Masa netto 1 kg
Specialty Coffee Olsztyn, Poland
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.