Indie Ratnagiri Anaerobic - Single Origin Filter 250g
INDIA RATNAGIRI ANAEROBIC
Ratnagiri, czyli "Perłowa Góra" wzięła swoją nazwę od korony dębowych drzew, które ściśle otulają plantację. Farma została założona w 1920 roku i jest obecnie zarządzana przez Ashok Patre, który odziedziłym plantację po swoim ojcu a wcześniej dziadku. Doskonała gleba i idealne warunki do uprawy dostarczają owoców z dużym potencjałem do dalszej obróbki. Stąd wyjątkowy smak SW12.
Kod produktu: F24D-64099_20250116151751
Opis
INDIA RATNAGIRI SW12 ANAEROBIC
Kawa pochodzi z plantacji, która postawiła na nowoczesne metody pracy z kawowym ziarnem. Doskonała gleba i idealne warunki do uprawy dostarczają owoców z dużym potencjałem do dalszej obróbki. Stąd wyjątkowy smak SW12.
Ceniona za:
"jest bardzo pełna, kremowa, subtelnie fermentowa i rodzynkowa i czuć w niej intensywne słodkie nuty."
INDIA RATNAGIRI SW12 ANAEROBIC - opis
- Kraj: Indie
- Region: Karnataka
- Farma: Ratnagiri
- Wysokość uprawy: 1250 - 1450 m.n.p.m
- Odmiana: Catimor
- Obróbka: Anaerobic
- Stopień palenia: jasny
- SCA: 86
- profil sensoryczny: karmel, melon, figa
Coroczna analiza ziemi, korekcja pH, naturalna mineralizacja i wzbogacanie gleby tworzą idealne warunki do uprawy kawowa. Genotyp, jaki został wybrany do tego projektu to Catimor - silna i odporna na choroby arabika, która jest hybrydą odmiany Timor i Caturra. To bardzo ciekawa odmiana o dużej kondensacji smaku. W przypadku tej anaerobowej kawy wynik jest więcej niż zadowalający. Kawa jest złożona, pełna i posiada długi finish. W smaku wyczuwalne słodkie figi, suszone owoce i czekoladowa słodycz.
W 2019 roku wprowadzono nowatorskie techniki fermentacji w środowisku beztlenowym, wykorzystując zbiorniki ze stali nierdzewnej, co pozwoliło uzyskać znakomite efekty. Proces fermentacji kawy odbywa się w ściśle kontrolowanych warunkach, co przekłada się na lepszą pełnię smaku, klarowność, słodycz oraz ciekawe nuty smakowe. W 2020 roku rozpoczęto przetwarzanie pierwszych partii eksperymentalnych, które okazały się dużym sukcesem.
Dzięki zastosowaniu systemu warstwowych łóżek do suszenia, możliwe jest precyzyjne kontrolowanie całego procesu suszenia, co umożliwia osiągnięcie idealnych poziomów wilgotności i aktywności wody. Oddzielne strefy do suszenia kawy metodą „honey”, mokrej i naturalnej zapewniają maksymalną efektywność. Plantacja posiada również zintegrowany zakład młynarski, który usprawnia sortowanie ziaren według wad, wielkości i gęstości. Cały proces tworzenia kawy odbywa się przy ścisłej kontroli jakości każdego z etapów.
masa 250g
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.