Indonesia Ijen - Single Origin Espresso 250g
Wystaw opinię o produkcie
Kawa „Indonesia Ijen Anaerobic Washed” pochodzi z regionu Ijen we wschodniej Jawie w Indonezji, który znany jest z żyznych, wulkanicznych gleb sprzyjających uprawie wysokiej jakości kawy. Kawy z tego regionu, poddane obróbce anaerobowej, charakteryzują się złożonymi smakami. Na przykład, takimi jak pieprz, liker toffi czy nawet smaki kwieciste: jaśmin, lipa. Anaerobic z Jawy? Nudy nie będzie:)
Wybierz wariant produktu:
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Kod produktu: 509E-95309_20250320145920
Opis
Kawa Indonesia Ijen Anaerobic Washed charakteryzuje się unikalnym profilem smakowym, będącym efektem połączenia specyficznego terroir regionu Ijen na wschodniej Jawie oraz zastosowania metody beztlenowej fermentacji (anaerobic). W rezultacie otrzymujemy kawę o złożonych nutach smakowych, takich jak:
- Nawelina pomarańcza – świeże, cytrusowe akcenty
- Kwiatowe aromaty – delikatne, subtelne nuty kwiatowe
- Cukier palmowy – słodkie, karmelowe tony
Te cechy sprawiają, że kawa ta jest czysta i soczysta, oferując gładki, słodki smak, który z pewnością wywoła uśmiech na twarzy każdego miłośnika kawy.
Ijen, East Java Farm znajduje się w Bondowoso, w wiosce Sukasari w Indonezji. Gospodarstwo zajmuje 68 ha i rozciąga się na wysokościach od 1200 do 1750 m n.p.m. Jest własnością Paka Andiego, rolnika, który uprawia kawę od dzieciństwa. Na farmie rośnie kilka odmian kawy, w tym Komasti, Andungsari, Bourbon, Kartika i Abisynia. Sezon zbiorów trwa od kwietnia do września, a kawa jest uprawiana przy użyciu organicznych nawozów i drzew zacieniających.
Pak Andi nauczył się uprawy i przetwarzania kawy od swoich rodziców. W przeszłości większość plantacji kawy w regionie obsadzona była kawą robusta. Jednak z biegiem lat kawa arabica zyskała na popularności i w 2000 roku Pak Andi postanowił zgłębić jej uprawę. Do 2008 roku produkował już arabicę na skalę komercyjną i zdobywał wiedzę na temat kawy specialty.
Od tego czasu Pak Andi oraz inni rolnicy w regionie otrzymali szkolenia dotyczące prawidłowej uprawy i odpowiedniego zbioru owoców kawowca, co pozwala im uzyskiwać wysoką jakość i większe zyski. Rolnicy wybierają wyłącznie czerwone owoce kawy i nie stosują pestycydów. Na farmie używane są wyłącznie organiczne nawozy, a pielęgnacja drzew kawowych obejmuje ręczne przycinanie oraz usuwanie chwastów. Do cieniowania stosuje się różne gatunki drzew, w tym rośliny leśne.
Po zebraniu owoce kawowca są myte i sortowane, a następnie poddawane procesowi depulpacji oraz fermentowane przez około 24 godziny w zbiornikach. Kolejnym etapem jest mycie w celu usunięcia warstwy śluzu oraz suszenie, które trwa od 10 do 12 dni. Gdy osiągną odpowiednią wilgotność, są łuskane, sortowane, pakowane i wysyłane.
Niesortowane zielone ziarna kawy trafiają do Belift Dry Mill w Surabai, gdzie są poddawane sortowaniu maszynowemu. Przed eksportem sprawdza się ich smak oraz jakość fizyczną (wilgotnosć).
Profil Filiżanki
Wynik cuppingu: 85.5
Profil smakowy: Lemoniada, bergamotka, śliwka, czarny pieprz i karmel
Szczegóły Uprawy
Wysokość: 1200-1750 m n.p.m.
Odmiany: Komasti, Andungsari, Bourbon, Kartika, Abisynia
Obróbka: Anaerobic Washed (beztlenowe mycie)
Masa netto: 250g
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.