Kawa Ziarnista Świeżo Palona Bezkofeinowa Colombia El Dragon 100% Arabica

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1-3 dni
Cena: 52,00 zł 52.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Kofikada

Opis

Kolumbia El Dragon BEZKOFEINOWA

Kawa ziarnista świeżo palona 100% arabica specialty

 

Kraj: Kolumbia

Region: Nariño

Kooperatywa: Nariño Group

Wysokość uprawy: 2000m n.p.m.

Odmiana: Caturra, Pink Bourbon, Castilo, Colombia

Obróbka: Sugarcane - DECAF

SCA: 84

Zastosowana metoda dekofeinizacji polegała na wypłukiwaniu kofeiny z ziaren z wykorzystaniem wody pochodzącej z trzciny cukrowej. Technika ta zwana jest dlatego powszechnie „Sugarcane”, metodą trzciny cukrowej. Proces ten jest stosunkowo prosty i odbywa się bez użycia sztucznych substancji chemicznych. Mianowicie ziarna kawy zwilża się wodą ze sfermentowanej trzciny cukrowej, pozostawiając większość związków smakowych. Po osiągnięciu pożądanego poziomu kofeiny, pozostałości wody na ziarnach są usuwane poprzez gotowanie na parze.

Ostatecznie otrzymuje się kawę poddaną dekofeinizacji o kremowej teksturze dużej dozie słodyczy oraz korzenności w smaku i aromacie. Możemy w niej wyczuć m.in.: brązowy cukier, laskę wanilii, czerwone jabłko czy przyprawy korzenne. Doskonale sprawdzi się we wszystkich metodach parzenia, zarówno w ekspresach ciśnieniowych i automatycznych, jak i metodach alternatywnych – kawiarce, dripperach, chemexie, aeropressie, frenchpressie, w ekspresie przelewowym czy też jako klasyczna zalewajka.

 

Kawa określana mianem El Dragón jest wynikiem pracy kooperatywy składającej się z 22 drobnych producentów z regionu Buesaco w Nariño. Lokalna współpraca rolników przyczynia się do poprawy jakości kawy i dobrego prosperowania farmy. Jednym z rolników, pełniących ważną rolę w kooperatywie i biorących udział w projekcie Nariño Group jest Luis Vicente Hernandez z Finca Loma Linda. Plantator zajmuje się rolnictwem od szóstego roku życia, kiedy to pomagał w pracach przy rodzinnym gospodarstwie, aby nauczyć się samodzielności i doznać trudów zarabiania na życie. Po ukończeniu szkoły pracował jako robotnik dzienny i zarobkowo sprzedawał różne plony. Dziewięć lat temu zaczął uprawiać kawę, obok której uprawia również kukurydzę, maniok, fasolę i banany. Kontynuuje tym samym tradycję rodzinną i zachowanie dziedzictwa kawowego, wykonując swoją pracę z pasją i zaangażowaniem.

Kawa, z którą mamy tutaj do czynienia składa się z następujących odmian: Caturra, Pink Bourbon, Castilo i Colombia. W efekcie tej różnorodności, otrzymujemy kawę o kremowym profilu z wyraźnymi nutami słodyczy i korzenności w smaku i aromacie. Kawa El Dragón stworzona zostaje przy zachowaniu ostrożności i rygorystycznych procedur. Na początek próbki kawy są oceniane w Kolumbii na stacjach Q-graderskich, gdzie profesjonaliści upewniają się, że ziarna spełniają wymagania jakości specialty. Następnie partia jest wielokrotnie pakowana w magazynie, aby potem wykorzystać próbki z każdego worka, dla uzyskania odpowiedniej konsystencji i smaku kawy. Jeżeli dojdzie do ostatecznej akceptacji, wtedy kawa jest pozbawiana kofeiny.

 

Masa netto: 250g/500g/1000g

 

Specialty Coffee OLSZTYN

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl