Kolumbia Cristina Muelas
Opis
Kolumbia Cristina Muelas
Kawa ziarnista świeżo palona 100% arabica specialty
Kraj: Kolumbia
Region: Cauca
Farma: Cristina Muelas
Wysokość uprawy: 1740m n.p.m.
Odmiana: Castillo
Obróbka: Natural
SCA: 85.5
Kawa z wyraźnymi tanicznymi nutami o orzeźwiającej kwasowości owoców tropikalnych i słodyczy pestkowych owoców oraz karmelu. Kawa pozostawia długi przyjemny posmak. Idealnie sprawdzi się zarówno w kawach na ciepło, jak i na zimno! Przeznaczona jest do metod alternatywnych, takich jak drip, chemex, aeropress czy ekspres przelewowy.
Producentka Cristina Muelas jest właścicielką małej farmy El Amparo. Z kawą związana jest całe życie, a od kilku lat jest członkinią Asociación de Caficultores del Centro del Cauca por la Paz. Plantacja położona na wysokości ponad 1700 m n.p.m. zajmując 2 hektary obszaru uprawy kawy, na której uprawia się wyłącznie kawę Castillo.
Spółdzielnia ACC (Asociación de Caficultores del Centro del Cauca por la Paz) to organizacja non-profit, która powstała w 2016 roku w Piendamó, Cauca. Celem stowarzyszenia zawsze była poprawa jakości kawy, począwszy od upraw aż do komercjalizacji kawy, gdzie naprawa tych aspektów będzie miała wpływ społeczny na cały region. Co więcej celem jest poprawa bytu rodzin chłopskich, dbałość o środowisko i próba znalezienia pokoju na owym terenie.
ACC ma 77 stowarzyszeń zajmujących średnio 1,5 hektara ziemi położonej na wysokości od 1700 do 2100 metrów nad poziomem morza, gdzie każdy członek, który dołączył, wierzy w siłę stowarzyszeń, których głównym celem jest walka z biedą i konfliktami społecznymi w regionie. Stowarzyszenie pomaga członkom w zakresie strategii handlowych i technologii związanych z uprawami; chociaż każdy członek ma szansę zdecydować, w jaki sposób przetworzyć swoją kawę za pomocą innowacyjnych fermentacji.
Ta naturalnie przetworzona partia poddawana jest fermentacji w zbiorniku przez 48 godzin, a następnie suszona w silosie w temperaturze 28 stopni Celsjusza. Suszenie wstrzymuje się po 16 godzinach i podnosi temperaturę do 37 stopni, aż do osiągnięcia wilgotności 20%.
Na koniec dalsza fermentacja odbywa się w zamkniętych plastikowych beczkach przez 24 godziny, a następnie stosuje się suszenie paraboliczne, aby osiągnąć wilgotność 10%. Większość suszenia odbywa się w silosach parabolicznych i mechanicznych. Stowarzyszenie rolników posiada magazyn w Piendamó, tuż obok centrum skupu kawy. W obiekcie tym znajduje się laboratorium kawy, które posiada cały sprzęt potrzebny do selekcji oraz do cuppingu wykonywanego przez certyfikowanego Q-Gradera.
Masa netto: 250g
Specialty Coffee OLSZTYN