Kostaryka Corazon de Jesus Reposado Natural DRIP
Opis
Costa Rica, Corazon de Jesus Micromill Villa Sarchi Lot 11-12, natural reposado
Micro Lot z plantacji El Salitre prowadzonej przez rodzinę Alvarado. Wielkość zbioru to niewiele ponad 500kg. 35kg trafiło w nasze ręce.
Kraj: Kostaryka
Producent: Johnny Alvarado and Familly
Region: Tarrazu
Wysokość uprawy: ok 1500 m.n.p.m
Obróbka: Natural Reposado
SCA: 88,5
Profil sensoryczny: Marakuja, whiskey, ananas
Masa netto 250g
Wzmianka roastera: "Kawa pali się bez zbędnych niespodzianek. Surowiec jest bardzo czysty, bez oznak defektów, ładnie pachnie jabłkami. Profil jest relatywnie szybki, kawa palona jest jasno. Zależało mi aby wydobyć balans pomiędzy winną, rumową słodyczą typową dla naturala oraz soczyste nuty owoców, które w tej kawie są zaskakująco wyraźne. Genotyp Villa Sarchi (inaczej zwana Villalobos Bourbon) to naturalna mutacja bourbona, dlatego też punktem wyjścia był profil pasujący do bourbonów o wilgotności 11%. W cuppingu kawa była tak przyjemna, że na dnie zostały suche fusy:))"
Kawa obróbki Reposado Natural, przeprowadzonej przez Jhonny Alvarado dla wydobycia podwyższonej słodyczy i złożoności z tej wyjątkowej odmiany arabiki villa sarchi.
Kawa składa się wyłącznie z dojrzałych i zdrowych owoców, dzięki czemu zapewniła sobie wysoką punktację ponad 88 punktów wg protokołu sca. Owoce po zbiorze i pierwszej, ręcznej, kontroli jakości są przetrzymywane w środowisku beztlenowym przez dwa dni. Po tym czasie kolejne 10 dni schnął na zacienionych platformach. W tym czasie zostają przemieszane tylko trzy razy.
Następnie przeprowadza się kolejną kontrolę jakości i zostawia do wyschnięcia na kolejne 13 dni aż do osiągnięcia pożądanej wilgotności 10,5%. Każdy etap przedłużonej obróbki jest ściśle kontrolowany tak aby stworzyć surowiec o wysokim potencjale i saturacji smaku.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.