Producenci
Produkt dnia
Flower Power DRIP
Flower Power DRIP
45,00 zł
szt.
WARSZTATY - METODY PRZELEWOWE
WARSZTATY - METODY PRZELEWOWE
399,00 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

Kostaryka Corazon de Jesus Reposado Natural DRIP

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1-3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 67,00 zł 67.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: Kofikada
Kod produktu: 0AE8-332D9

Opis

Costa Rica, Corazon de Jesus Micromill Villa Sarchi Lot 11-12, natural reposado

Micro Lot z plantacji El Salitre prowadzonej przez rodzinę Alvarado. Wielkość zbioru to niewiele ponad 500kg. 35kg trafiło w nasze ręce. 

 

Kraj: Kostaryka

Producent: Johnny Alvarado and Familly

Region: Tarrazu

Wysokość uprawy: ok 1500 m.n.p.m

Obróbka: Natural Reposado

SCA: 88,5

Profil sensoryczny: Marakuja, whiskey, ananas

 

 

Masa netto 250g

 

Wzmianka roastera: "Kawa pali się bez zbędnych niespodzianek. Surowiec jest bardzo czysty, bez oznak defektów, ładnie pachnie jabłkami. Profil jest relatywnie szybki, kawa palona jest jasno. Zależało mi aby wydobyć balans pomiędzy winną, rumową słodyczą typową dla naturala oraz soczyste nuty owoców, które w tej kawie są zaskakująco wyraźne. Genotyp Villa Sarchi (inaczej zwana Villalobos Bourbon) to naturalna mutacja bourbona, dlatego też punktem wyjścia był profil pasujący do bourbonów o wilgotności 11%. W cuppingu kawa była tak przyjemna, że na dnie zostały suche fusy:))" 

 

Kawa obróbki Reposado Natural, przeprowadzonej przez Jhonny Alvarado dla wydobycia podwyższonej słodyczy i złożoności z tej wyjątkowej odmiany arabiki villa sarchi. 

Kawa składa się wyłącznie z dojrzałych i zdrowych owoców, dzięki czemu zapewniła sobie wysoką punktację ponad 88 punktów wg protokołu sca. Owoce po zbiorze i pierwszej, ręcznej, kontroli jakości są przetrzymywane w środowisku beztlenowym przez dwa dni. Po tym czasie kolejne 10 dni schnął na zacienionych platformach. W tym czasie zostają przemieszane tylko trzy razy.

Następnie przeprowadza się kolejną kontrolę jakości i zostawia do wyschnięcia na kolejne 13 dni aż do osiągnięcia pożądanej wilgotności 10,5%. Każdy etap przedłużonej obróbki jest ściśle kontrolowany tak aby stworzyć surowiec o wysokim potencjale i saturacji smaku. 

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl