Kostaryka El Hiqueron
Opis
Masa netto:250g
Kawa pochodzi z rodzinnie prowadzonej plantacji Cafe Rivence, którą założył w 2005 roku Regulo Urena i Isabel Rojas. Prowadzą ją wraz z trzema synami w środkowo-południowym regionie Kostarykii, Chirripo.
Rodzina wprowadziła bardzo ciekawe rozwiązania organizacyjne na plantacji. Każda z osób pracujących tam jest w pełni odpowiedzialna za swoją część powstawania kawy: od zbierania kawy, obróbkę po sadzenie sadzonek czy kompostowanie.
Plantacja bardzo przypomina rozwiązania permakulturowe z bogatą różnorodnością nasadzeń i ich samowystarczalnością oraz minimalnym zużyciem wody. Kawy z Cafe Rovence to gwarancja najwyższej jakości, pasji i przede wszystkim niesamowitej wiedzy dotyczącej uprawy kawowca.
El Higueron to doskonały przykład tego, że kawa to przede wszystkim owoc i aby smakował musi być dojrzały, pielęgnowany i traktowany z najwyższym szacunkiem. Warta swojej ceny.
Pochodzenie: Costa Rica
Region: San Jose Province,
Producent: Ureña Rojas Family
Wysokość uprawy: 1750 m.n.p.m
Odmiana botaniczna: Red Catuai
Obróbka: natural
SCA: 87+