La Esperanza Gwatemala
Opis
Pochodzenie: Gwatemala
Region: Acatenango
Producent: Erik De La Roca
Wysokość uprawy: 1750 m.n.p.m
Odmiana botaniczna: Caturra
Obróbka: Honey
SCA: 87+
Finca La Espreranza to 12 hektarowa plantacja usytuowana na samym zboczu wulkanu Acatenango. Z opadami rzędu 1300mm ta wulkaniczna gleba daje perfekcyjne warunki do uprawy kawowca. Pierwszą kawę zasadził na farmie Don Federico Perez w 1950 roku a czterdzieści lat później Hector de la Roca unowocześnił produkcję i wprowadził niezbędne zmiany by uzyskać jakość specialty. Dosadził również odmiany Caturra i Pache. Teraz plantacją zajmują się wnukowie Erik i German, którzy nadal unowocześniają i ulepszają warunki uprawy. Od 2019 cała produkcją kawy odbywa się na farmie, łącznie z obróbką i pakowanie oraz kontrolą jakości. W kawie wyczuć można wieloletnią tradycję oraz pasję właścicieli oraz czystość smaku, którą można uzyskać dzięki nowoczesnym możliwościom na farmie.
La Esperanza to kawa bardzo elegancka, złożona i bardzo bogata w owocowe nuty.