Peru Jose Angel

Peru Drip.jpg
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1-3 dni
Cena: 59,00 zł 59.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Kofikada
Kod produktu: 5F88-8456B

Opis

Peru Jose Angel

Kawa ziarnista świeżo palona 100% arabica specialty

 

Kraj: Peru

Region: La Coipa / Chirinos

Farma: Jose Angel

Wysokość uprawy: 1900-2000m n.p.m.

Odmiana: Bourbon / Pache

Obróbka: Washed

SCA: 85

Kawa przeznaczona jest do metod alternatywnych, dlatego doskonale sprawdzi się w dripie, chemexie, aeropressie, ekspresie przelewowym, czy jako prosta "zalewajka". Kawa jest niesamowicie czysta i przejrzysta, dzięki obróbce mytej. Słodycz wspierająca kwasowość i gorycz w kawie wyraża się w smaku zielonego jabłka, czereśniach czy nutach kakao.

 

Jose Angel Espinoza, oddany plantator kawy, nadzoruje 3-hektarową plantację położoną w wysokogórskim regionie Las Pirias, w dystrykcie Chirinos. Jego gospodarstwo, położone na wysokości 1900 metrów n.p.m. Zaangażowanie w uprawę wysokiej jakości kawy, opiera na odmianach Caturra, Bourbon i Pache.

Dzielnica Chirinos, część prowincji San Ignacio, słynie z produkcji wyjątkowej kawy. Dzięki nowoczesnej infrastrukturze, w tym także nowym drogom i tętniącemu życiem centrum miasta, Chirinos jest centralnym węzłem handlu kawą. Pomimo dominacji pośredników i powszechności certyfikatów Fair Trade Organic, obserwuje się rosnący ruch w kierunku kawy speciality. Największe spółdzielnie w regionie od lat odgrywają kluczową rolę w promowaniu jakości. Jednakże wielu niezależnych producentów, takich jak Espinoza, często ma ograniczony dostęp do rynku i do możliwości inwestowania w ulepszenia gospodarstw oraz poprawę jakości. Wioski Chirinos, położone na wysokości przekraczającej 1700 m n.p.m., oferują idealne warunki do uprawy kawy. Wielu rolników na tym obszarze nadal uprawia czyste odmiany Arabiki, zachowując bogate dziedzictwo kawy. W Chirinos istnieje znaczny potencjał poprawy jakości. Dzięki strategicznym inwestycjom i stopniowym zmianom producenci mogą stawić czoła wyzwaniom związanym z wahaniami cen rynkowych. Koncentrując się na jakości, mogą nawiązać kontakt z rynkami, które doceniają ich wysiłki i oferować zachęty finansowe odzwierciedlające prawdziwą wartość ich kawy premium oraz specialty.

Przez cały sezon zbiorów Espinoza zatrudnia zespół 4-5 doświadczonych zbieraczy, których osobiście szkoli, aby zapewnić precyzję w selekcji tylko najbardziej dojrzałych owoców kawy. Po tym starannym procesie selekcji następuje oczyszczenie ziaren i usunięcie niedojrzałych oraz zepsutych. Następnie usuwany jest miąższ, a ziarna z mokry pergaminem poddawane fermentacji przez 24–36 godzin, po czym suszone są na patio przez 10–12 dni.

Masa netto: 250g

 

Specialty Coffee OLSZTYN

 

 

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl