Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Producent: Kofikada (przejdź do strony: http://www.kofikada.pl)

Peru Roger Chilcon LOT1 - Single Origin Espresso 250g

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

Doskonale zbalansowana i niezwykle przyjemna kawa do picia. Filiżanka jest soczysta, pełna i wyjątkowo złożona. Profil smakowy jest zaokrąglony, z delikatną, średnią kwasowością na początku. Soczyste nuty czerwonych winogron i śliwek nadają głębi, a długi, słodki, maślany finisz przypominający krówkę utrzymuje się na podniebieniu, zachęcając do kolejnego łyka.

Przejdź do pełnego opisu
53,00 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Wybierz Ziarnista Espresso Kawiarka Ekspres przelewowy
Wybierz 1 x 250g 2 x 250g (+36,00 zł)
szt.
Dostępność:
na wyczerpaniu
Czas wysyłki: 1-3 dni

Kod produktu: 706D-22747

Opis

Jeden z naszych ulubieńców z Peru. Roger Chilcon po raz kolejny dostarcza niezawodną jakość.

ROGER CHILCON

Roger Chilcon Flores jest właścicielem 3 hektarów plantacji kawy we wsi El Diamante, w dystrykcie San Jose de Lourdes.

Roger uprawia zarówno żółtą, jak i czerwoną odmianę caturra, a wszystkie jego plantacje znajdują się na wysokości powyżej 1900 m n.p.m. W uprawie kawy pomagają mu członkowie rodziny, którzy również posiadają własne ziemie w tym rejonie. Choć każdy z nich ma swoją działkę, to Roger zajmuje się zbiorami, obróbką i suszeniem kawy.

Owoce kawy są zbierane w jak najbardziej dojrzałej fazie, a następnie poddawane wstępnej fermentacji w workach przez noc. Po tym procesie są usuwane z miąższu i fermentowane przez 24 do 36 godzin, w zależności od warunków pogodowych. Wydłużona fermentacja i maceracja owoców nadają kawie wyraziste owocowe nuty, które doskonale współgrają z cytrusową kwasowością wynikającą z wysokogórskich warunków uprawy. Roger suszy swoją kawę w wentylowanej szklarni, na drewnianych platformach wyłożonych plastikową folią. Gdy zawartość wilgoci w ziarnach spada poniżej 11%, Roger transportuje je do Jaén, gdzie dostarcza je do magazynu Falcon Coffees Peru.

EL DIAMANTE

El Diamante jest jednym z nielicznych obszarów w Jaén, gdzie znajdują się chronione lasy, będące domem dla wielu rodzimych gatunków roślin i zwierząt. Dodatkowo, rejon ten obfituje w liczne źródła wody, które zaopatrują miasto. Ten bogaty ekosystem nie tylko tworzy doskonałe warunki do uprawy kawy, ale także przyczynia się do żyzności i stabilności gleb. Kawa z tego regionu wyróżnia się unikalnym profilem smakowym – ma intensywne, owocowe nuty i wyraźnie zaznaczoną kwasowość.

 

Peru Roger Chilcon LOT 1 - opis:

  • Peru Arabica Specialty - El Diamante SCA 85
  • Obróbka - Washed
  • Surowiec wyłącznie z aktualnych zbiorów, wysokiej jakości i poprawnej wilgotności. Dzięki osiągnięciu punktacji SCA 85 mamy gwarancję, że ziarna pochodzą z dojrzałych i zdrowych owoców.
  • Średnio palona
  • Espresso: 18,5g/35ml/20 sec
  • Filtr: 13,5g/230ml/3-4 min in total
  • W smaku wyczuwamy czekoladę i owoce pestkowe, jabłko ale także słodycz rodzynek. 

 Masa netto: 250g

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz