Peru Roger Chilcon LOT1 - Single Origin Espresso 800g
Wystaw opinię o produkcie
Doskonale zbalansowana i niezwykle przyjemna kawa do picia. Filiżanka jest soczysta, pełna i wyjątkowo złożona. Profil smakowy jest zaokrąglony, z delikatną, średnią kwasowością na początku. Soczyste nuty czerwonych winogron i śliwek nadają głębi, a długi, słodki, maślany finisz przypominający krówkę utrzymuje się na podniebieniu, zachęcając do kolejnego łyka.
Wybierz wariant produktu:
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Kod produktu: 706D-22747_20250320120424
Opis
Jeden z naszych ulubieńców z Peru. Roger Chilcon po raz kolejny dostarcza niezawodną jakość.
ROGER CHILCON
Roger Chilcon Flores jest właścicielem 3 hektarów plantacji kawy we wsi El Diamante, w dystrykcie San Jose de Lourdes.
Roger uprawia zarówno żółtą, jak i czerwoną odmianę caturra, a wszystkie jego plantacje znajdują się na wysokości powyżej 1900 m n.p.m. W uprawie kawy pomagają mu członkowie rodziny, którzy również posiadają własne ziemie w tym rejonie. Choć każdy z nich ma swoją działkę, to Roger zajmuje się zbiorami, obróbką i suszeniem kawy.
Owoce kawy są zbierane w jak najbardziej dojrzałej fazie, a następnie poddawane wstępnej fermentacji w workach przez noc. Po tym procesie są usuwane z miąższu i fermentowane przez 24 do 36 godzin, w zależności od warunków pogodowych. Wydłużona fermentacja i maceracja owoców nadają kawie wyraziste owocowe nuty, które doskonale współgrają z cytrusową kwasowością wynikającą z wysokogórskich warunków uprawy. Roger suszy swoją kawę w wentylowanej szklarni, na drewnianych platformach wyłożonych plastikową folią. Gdy zawartość wilgoci w ziarnach spada poniżej 11%, Roger transportuje je do Jaén, gdzie dostarcza je do magazynu Falcon Coffees Peru.
EL DIAMANTE
El Diamante jest jednym z nielicznych obszarów w Jaén, gdzie znajdują się chronione lasy, będące domem dla wielu rodzimych gatunków roślin i zwierząt. Dodatkowo, rejon ten obfituje w liczne źródła wody, które zaopatrują miasto. Ten bogaty ekosystem nie tylko tworzy doskonałe warunki do uprawy kawy, ale także przyczynia się do żyzności i stabilności gleb. Kawa z tego regionu wyróżnia się unikalnym profilem smakowym – ma intensywne, owocowe nuty i wyraźnie zaznaczoną kwasowość.
Peru Roger Chilcon LOT 1 - opis:
- Peru Arabica Specialty - El Diamante SCA 85
- Obróbka - Washed
- Surowiec wyłącznie z aktualnych zbiorów, wysokiej jakości i poprawnej wilgotności. Dzięki osiągnięciu punktacji SCA 85 mamy gwarancję, że ziarna pochodzą z dojrzałych i zdrowych owoców.
- Średnio palona
- Espresso: 18,5g/35ml/20 sec
- Filtr: 13,5g/230ml/3-4 min in total
- W smaku wyczuwamy czekoladę i owoce pestkowe, jabłko ale także słodycz rodzynek.
Masa netto: 800g
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.