Rwanda Mwasa 129 DRIP (kawa miesiąca)

Rwanda ver 2.png
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 1-3 dni
Cena: 59,00 zł 59.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Kofikada
Kod produktu: F97C-276CC

Opis

 Grafikę z etykiety można znaleźć tutaj

 

Rwanda Mwasa 129

Kawa ziarnista świeżo palona 100% arabica specialty

 

Kraj: Rwanda

Region: Nyamasheke District

Farma: Mwasa Coffee Station

Wysokość uprawy: 1800 m n.p.m.

Odmiana: Red Bourbon

Obróbka: Washed

SCA: 86

Profil sensoryczny: Mandarynka, truskawki, wanilia, mleczna czekolada. Soczysta

 

Mwasa jest stacją należącą do spółdzielni, pierwotnie założoną przez grupę dziewięciu sąsiadujących rolników zajmując obszar ponad 3 hektary. W sezonie zatrudnienie tymczasowe sięga nawet 30 osób, z czego 22 to kobiety. Mwasa regularnie ustala roczny cel zakupów na około 300 ton, ale prognozują, że plon z 2023 roku wyniesie od 150 do 170 ton, stacja odbiera wiśnie od 16 członków spółdzielni i dodatkowych 450 producentów zewnętrznych, wszyscy zarejestrowani w stacji i zapisani do ATP. 

Proces rekrutacji obejmuje rejestrację producentów zewnętrznych podczas sesji szkoleniowych grupowych, sesje są prowadzone przez agronomów RTC lub członków zarządu. Średnia odległość gospodarstw od stacji wynosi od 3 km do najbliższych w pobliżu stacji, średnia odległość to 1,2 km. Rozmiary gospodarstw się różnią, od mniejszych działek zaledwie z 50 drzewami kawowymi, po większe, które mogą sięgać nawet do 7 000 drzew.

Rolnicy transportują swoją kawę pieszo, ponieważ nie ma infrastruktury transportowej poza ścieżką, która może pomieścić jakiekolwiek pojazdy lub motorower. Mwasa obsługuje trzy punkty odbioru, aby zapewnić, że nawet najdalszy rolnik może dostarczyć codziennie, co zapewnia efektywność i jakość dostarczonej kawy.

 

Wszyscy rolnicy związani z Mwasą aktywnie uczestniczą w ATP (Program Szkolenia Agronomów), przyczyniając się do zbiorowej wiedzy i wzrostu umiejętności w społeczności. Organiczne nawozy, produkowane na miejscu z użyciem łusek, początkowo są wykorzystywane przez członków spółdzielni, zanim zostaną rozdystrybuowane do producentów zewnętrznych. Organiczne naworzenie to powszechna praktyka wśród rolników w kraju.

Po procesie mycia, woda jest odprowadzana do podziemnych zbiorników, gdzie przesiąka przez piasek i kamienie, ostatecznie ponownie wchłaniana przez ziemię, kompletnie naturalny i ekologiczny cykl.

Jednym z charakterystycznych elementów Mwasy jest kładzenie nacisku na międzyplonowanie, zachęcając producentów zewnętrznych do sadzenia fasoli i roślin strączkowych pośród drzew kawowych, ta praktyka nie tylko pomaga w wiązaniu azotu w glebie, ale również dostarcza trwałego plonu żywności dla społeczności. Ciekawostką dotyczącą uprawy fasoli jest to, że często widzi się strąki pozostawione na roślinach do wyschnięcia przed zbiorami, miejscowi pozwalają fasoli wyschnąć na roślinach, aby po zbiorach były gotowe do przechowywania przez długi czas.

Stacja posiada 48 podwyższonych łóżek i 5 stołów do sortowania pod osłoną, gdzie pergamin poddawany jest starannej selekcji jeszcze przed rozmieszczeniem na łóżkach do suszenia, podczas suszenia pracownicy stacji ręcznie sortują pergamin, starając się usunąć wady lub ziarna niższej jakości. Wielu lokalnych rolników posiada krowy, dostarczając nawozu do wzbogacania gleby i wspierając produkcję mleka.

Mwasa aktywnie uczestniczy w programie dystrybucji nasion, otrzymując nasiona od RTC i produkując własne. W 2022 roku

 

Masa netto 250g

 

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl