Uganda Silverback Washed - Single Origin Filter 250g
Wystaw opinię o produkcie
Kawa Uganda Silverback to ciekawostka — oferuje z jednej strony owocowość i egzotyczne wykończenie. Z drugiej posiada ziemisty, korzenny charakter. Te dwa smakowe światy łączą się w niebanalny przelew.
Kod produktu: 9E6E-34785
Opis
Uganda Silverback
Nuty smakowe: Pomelo, czarna herbata, karmelowa słodycz.
Pochodzenie: Uganda
Wysokość uprawy: 1500-3050 m n.p.m.
Region: Mbale
SCA: 84,5
Obróbka: Myta
Myta arabika jakości specialty z samego serca Afryki. Uganda Silverback łączy w sobie ziemisty, afrykański charakter i doskonałe wyniki pracy przy jej obróbce. W rezultacie kawa posiada czysty owocowy, acz nie narzucający się finish.
Nazwa tej kawy została zainspirowana najbardziej imponującymi, a jednocześnie łagodnymi mieszkańcami Ugandy – gorylami srebrnogrzbietymi. Te majestatyczne stworzenia wykazują niezwykłą inteligencję, co potwierdza ich umiejętność korzystania z narzędzi, złożone sposoby komunikacji i zdolność rozwiązywania problemów społecznych. Znane są również ze swoich zdolności poznawczych – potrafią używać języka migowego, mają doskonałą pamięć, ogromną empatię, silne więzi rodzinne oraz złożoność emocjonalną.
NKG Bloom Uganda – będące jedną z pierwszych inspiracji dla obecnie globalnej inicjatywy – koncentruje się na oferowaniu producentom trzech kluczowych form wsparcia:
-
zaliczek wypłacanych za pomocą płatności mobilnych,
-
profesjonalnej pomocy w zakresie rolnictwa i najlepszych praktyk biznesowych,
-
analizy gleby i odpowiedniego nawożenia.
W 2022 roku firma Ibero zbudowała Stację Przetwórstwa Bulambuli – nowoczesny obiekt do mycia, suszenia i fermentowania kawy. To właśnie tam powstała Uganda Silverback, wyprodukowana przez spółdzielnię Bulambuli Kwigaite, zrzeszającą 1 098 członków, uczestniczących w programie NKG Bloom.
W trakcie sezonu zbiorów członkowie tej spółdzielni dostarczali swoje owoce kawowca do stacji przetwórstwa. Owoce były oceniane pod względem jakości i ważone. Następnie poddawano je procesowi „pływania” (floating), który pozwalał usunąć z partii ziarna o niskiej gęstości lub uszkodzone, a także resztki takie jak gałązki czy liście.
Wiśnie przeznaczone do obróbki mokrej były mechanicznie miażdżone, następnie fermentowane przez 12 do 72 godzin, a potem płukane. Na końcu przenoszono je na podwyższone łoża do suszenia, gdzie pozostawały przez 21–28 dni, w zależności od warunków pogodowych.
Bulambuli to dystrykt we wschodniej Ugandzie, przy granicy z Kenią, u podnóża góry Elgon. To region o ogromnym potencjale, na którym koncentrują się działania firmy Ibero i zespołu NKG Uganda.
Gospodarstwa członków spółdzielni Bulambuli mają średnio ok. 0,18 ha powierzchni. Uprawiają oni odmiany SL14, KP162, SL28 i KP423 na wysokościach od 1 500 do 3 050 m n.p.m. Zbiory w niżej położonych regionach zaczynają się we wrześniu, a w wyższych partiach startują w listopadzie i trwają aż do lutego.
Masa netto: 250g
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.