




WARSZTATY - METODY PRZELEWOWE
Opis
DLA KOGO?
Warsztaty kierowane dla osób chcących świadomie parzyć kawę metodami przelewowymi. Skupimy się głównie na ćwiczeniach praktycznych oraz sensorycznej analizie kaw.
TEORIA:
- Co kryje się za terminem Specialty Coffee
- Etykieta kawy - na co zwrócić uwagę, jak świadomie podjąć decyzję o zakupie kawy i czego oczekiwać
- Czego szukamy w kawie - charakterystyka kaw w zależności od kraju pochodzenia oraz metod obróbki
- Akcesoria baristyczne - czyli co trzeba mieć a co mieć jedynie można:)
- Jak wpływać na smak kawy
- Sesja Q&A
CZĘŚĆ WARSZTATOWA:
- Cupping - ocena sensoryczna kaw w oparciu o wytyczne World Brewers Cup Scoresheet
- Dobór metody parzenia do kawy: chemex, aeropress, pour over
- Poszukiwanie odpowiedniej receptury - grubość mielenia, ratio, techniki zalewania
DODATKOWO
Każdy uczestnik otrzyma na zakończenie dyplom ukończenia szkolenia oraz 250g kawy do dripa.
PROWADZĄCY
Bartek Krywczuk: Head Barista i szkoleniowiec z wieloletnim doświadczeniem zdobytym w Norwegii, posiadający ugruntowaną wiedzę praktyczną z zakresu produkcji, wypału i parzenia kaw. Head Barista i Head Roaster. Współzałożyciel Kofikady: Kawiarni i Palarni kaw specialty.
CZAS TRWANIA 3 GODZINY
MAX 4 OSOBY
Cena szkolenia to koszt szkolenia dla 1 osoby
Gdzie:
Deli kawiarnia Babka i Ciacho
ul. Dąbrowszczaków 8/9, 10-539 Olsztyn
Masz pytania? Skontaktuj się z:
Bartek Krywczuk
tel.+48789227951
email: biuro@kofikada.pl