O nas
Miłość do kawy zaczęła się w Edynburgu, od jednej filiżanki kawy specialty zaparzonej przez australijskiego baristę. To był początek drogi, która przez wieloletni pobyt w Oslo – światową stolicę kawy – zaprowadziła nas aż tutaj, do warmińskiej palarni Kofikada, którą otworzyliśmy w 2019 roku w Olsztynie.
Wierzymy, że dobra kawa to coś więcej niż napój – to zaproszenie do uważności, smakowania życia i świadomych wyborów. Ucząc się od najlepszych skandynawskich roasterów, m.in. mistrza świata Auduna Sørbottena, rozwijamy sztukę wypalania tak, by z każdego ziarna wydobyć jego unikalny charakter.
Zaczynaliśmy od kawiarni specialty na olsztyńskiej starówce. Dziś Kofikada to skoncentrowana na najwyższej jakości rzemieślnicza palarnia, w której wypalamy kawy specialty dla klientów indywidualnych i biznesowych. Współpracujemy z zaufanymi importerami, znamy pochodzenie każdego ziarna i dbamy, by jego historia miała sens – również ten etyczny.
Naszą filozofią jest: mniej znaczy więcej. Jedna dobra filiżanka potrafi więcej niż trzy przeciętne. Tak samo pracujemy – uważnie, z pasją, z potrzeby tworzenia rzeczy wartościowych.
Kofikada to także ludzie: Ewelina – strateg z duszą artystki, Bartek – roaster z pamięcią do smaków, oraz Petro - roaster z pasją do kawy i motocykli. Razem tworzymy miejsce, gdzie rozmowy przy kawie są codziennością, a ziarno staje się pretekstem do opowieści.
Palarnia mieści się w samym centrum Olsztyna na Ul. Pieniężnego 27a