Kawa bezkofeinowa to idealny wybór dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem kawy w późnych godzinach popołudniowych lub też dla tych, którzy cenią sobie smak kawy, ale niekoniecznie oczekują efektu pobudzenia.
Kawę bezkofeinową pozyskuje się głównie na trzy sposoby.
Pierwszy, najbardziej popularny i najtańszy, ale niezbyt smaczny i zdrowy to metoda polegająca na dodaniu do ziaren kawy chemicznych składników chlorku metylenu i octanu metylu. Ma ona negatywny wpływ na smak. Nie możemy jednoznacznie stwierdzić ile związków chemicznych nadal pozostaje w kawie po płukaniu. W związku z tym tego rodzaju kawy bezkofeinowej nie sprzedajemy.
Druga metoda, tzw CO2, czyli proces usunięcia kofeiny przy pomocy dwutlenku węgla. Ta metoda jest bezpieczna, nie ma wpływu na smak kawy ani na jej aromat. Ziarna, z których powstają kawy bezkofeinowe Kofikady najczęściej będą powstawały przy użyciu tej metody.
Trzecia metoda to tak zwany Swiss Water. Polega ona na użyciu osmozy i filtrów węglowych podczas płukania kawy. Duże zużycie wody powoduje, że nie jesteśmy wielkimi fanami tej metody aczkolwiek można ją uznać za bezpieczną od związków chemicznych. Metoda ta również nie wpływa negatywnie na smak kawy.