Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do
Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

Kawa bezkofeinowa to idealny wybór dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem kawy w późnych godzinach popołudniowych lub też dla tych, którzy cenią sobie smak kawy, ale niekoniecznie oczekują efektu pobudzenia. 

Bezkofeinowa

Kolumbia El Dragon BEZKOFEINOWA

Kolumbia El Dragon BEZKOFEINOWA
Kolumbia El Dragon BEZKOFEINOWA

Zastosowana metoda dekofeinizacji polegała na wypłukiwaniu kofeiny z ziaren z wykorzystaniem wody pochodzącej z trzciny cukrowej. Technika ta zwana jest dlatego powszechnie „Sugarcane”, metodą trzciny cukrowej. Proces ten jest stosunkowo prosty i odbywa się bez użycia sztucznych substancji chemicznych. Ostatecznie otrzymuje się kawę poddaną dekofeinizacji o kremowej teksturze dużej dozie słodyczy oraz korzenności w smaku i aromacie. Możemy w niej wyczuć m.in.: brązowy cukier, laskę wanilii, czerwone jabłko czy przyprawy korzenne. Doskonale sprawdzi się we wszystkich metodach parzenia, zarówno w ekspresach ciśnieniowych i automatycznych, jak i metodach alternatywnych – kawiarce, dripperach, chemexie, aeropressie, frenchpressie, ekspresie przelewowym czy też jako klasyczna zalewajka.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 1-3 dni

Cena:

52,00 zł

szt.
  • nowość

 

Kawę bezkofeinową pozyskuje się głównie na trzy sposoby. 

Pierwszy, najbardziej popularny i najtańszy, ale niezbyt smaczny i zdrowy, jest to metoda polegająca na dodaniu do ziaren kawy chemicznych składników chlorku metylenu i octanu metylu. Ma ona negatywny wpływ na smak. Bowiem nie możemy jednoznacznie stwierdzić ile związków chemicznych nadal pozostaje w kawie po płukaniu. W związku z tym tego rodzaju kawy bezkofeinowej nie sprzedajemy w naszej palarni. 

Druga metoda, tzw CO2, jest procesem usunięcia kofeiny przy pomocy dwutlenku węgla. Metoda ta jest bezpieczna, nie ma wpływu na smak kawy ani na jej aromat. Ziarna, z których wypalamy kawy bezkofeinowe Kofikady najczęściej będą powstawały przy użyciu tej metody.

Trzecia metoda to tak zwany Swiss Water. Polega ona na użyciu osmozy i filtrów węglowych podczas płukania kawy. Duże zużycie wody powoduje, że nie jesteśmy wielkimi fanami tej metody, aczkolwiek można ją uznać za bezpieczną od związków chemicznych. Metoda ta również nie wpływa negatywnie na smak kawy.  

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl